For én måned siden skulle kongressen votere over to dekreter som åpner for privatisering av helse- og utdanningssektoren. Dekretene erklærer unntakstilstand i helse- og utdanningssektoren. Slike dekreter blir vanligvis brukt i krigstider, epidemier eller fredsforstyrrelser. Disse dekretene godkjenner kommisjoner som skal endre helse- og utdanningssektorene. Lærernes og legenes fagforbund varsler om at dette er å åpne dørene for privatisering og masseoppsigelser.
Over hele landet har folk tatt til gatene, blokkert veier, tent på biler og inngangen til USAs ambassade. Regimet til president Juan Orlando Hernandez har møtt mobiliseringene med bruk av tåregass, vannkanoner og kuler. Til nå er om lag 10 personer drept av politi og militære, og flere er skadet av løse kuler. Det rapporteres også om flere vilkårlige anholdelser og bruk av tortur, flere aktivister er forsvunnede og journalister og menneskerettighetsforsvarer har blitt banket opp av politiet.
Tekst oversatt fra Contracorriente:
Det ble erklært nasjonal streik for å kreve at flere dekreter som erklærer nødssituasjon i helse- og utdanningssektoren oppheves. Dialogen som Juan Orlando Hernández kalte inn til har mislyktes, og ingen av de som demonstrerer har deltatt. Samtidig har undertrykkelsen av protestene etterlatt titalls skadde i hele landet og flere veier er fortsatt blokkert.
For omtrent en måned siden begynte debatten om den påståtte privatiseringen av helse- og utdanningsvesenet gjennom ulike dekreter, som blant annet erklærer nødsituasjon i utdanningssektoren, forbyr møter i og okkupasjon av utdanningssentre, og erklærer nødsituasjon i helsevesenet. Nødsituasjonen gjør det mulig å opprette intervensjonskomisjoner for å styre departementene.
Debatten ble raskt bragt til gatene da regjeringa til Hernández nekta å verken henlegge dekretene eller åpne for en dialog om restrukturering av helse- og utdanningssektoren med utgangspunkt i plyndringen av sektorene det siste tiåret. Man har ikke sett en streik av denne typen siden krisen etter valget (i 2017 red.anm.) der Hernández ble gjenvalgt på tross av anklager om valgfusk og at gjenvalg er forbudt ifølge grunnloven.
Denne uken tiltok demonstrasjonene da det ble kalt inn til nasjonalstreik. Det har ført til allerede ført til 48 timer med protester der studenter, sykepleiere og motstandsgrupper mot regjeringen til Hernández er tilsluttet. For å kaste bensin på bålet har folkevalgte fra opposisjonen i kongressen også gjennomført en protest som endte i slagsmål. De protesterte fordi kongressen gjennomførte flere omstridte vedtak uten å være beslutningsdyktige (…). Mens de folkevalgte slåss i kongressen, var det sammenstøt mellom politiet og demonstranter. Samtidig hadde internasjonale medier søkelys på presidenten i landet etter at han dukket opp på en liste over personer som er etterforska for narkotikasmugling i USA.
Protestene mot privatisering av helse og utdanning endte med samme slagord som krisen i etterkant av valget: Juan Orlando Hernández sin umiddelbare avgang.